Hvad er de sikreste måder at gemme Bitcoin på?

Livekurser på cryptovaluta i Danske kroner

Sikkerhed er utroligt vigtigt når det handler om hvordan man opbevarer sine Bitcoin, Ethererum eller andre cryptovalutaer. I Crypto-land er der ingen bank du kan ringe til, hvis nogen har stjålet sig adgang til din konto, så det er 100% ens egen ansvar at sikre sig mod hackere.

Hvis du køber Bitcoins på fx Coinbase eller en anden Crypto Exchange / markedsplads og du lader dem stå der, så skal du være utrolig sikker på at exchangen ikke bliver udsat for et hackerangreb, hvor du kan miste alle dine penge. Dette er desværre sket adskillige gange, og mange mennesker har mistet utroligt mange penge i Cryptopenge. En huskeregel er, at hvis du har for mere end et par tusind kroner kroner i Bitcoin eller lignende, så ville vi kraftigt overveje andre muligheder til at opbevare pengene. Du kan såmænd også gøre det, selvom du kun måtte have 200 kroner – du starter blot ud med en god sikkerhedsvane.

Hardware wallet til Bitcoin

Hardware Wallet

En hardware wallet er basalt set en vældig avanceret USB-stick med indbygget styresystem. Et eksempel på en meget populær en af slagens er Ledger Nano S. Den er så lille at du kan have den i lommen og den er din adgangsnøgle til dine cryptocoins.

Jeg baserer mit eksempel på en Ledger Nano S da den er ganske nem at bruge, har ekstrem høj sikkerhed – og den er til at betale.
En Nano S har en del forskellige wallets indbygget, så du kan gemme Bitcoins, Ripple, Ethererum og ERC20 tokens, som i de fleste tilfælde dækker over alle coins som er baseret på Ethererum netværket (og dem er der mange af). I de fleste tilfælde har du coins stående på en exchange som du gerne vil opbevare i lang tid, eller at du blot ønsker at sikre dig imod hackerangreb. Så ved at flytte dem over på en krypteret hardware wallet kan du beskytte dig imod den slags angreb.

Hvad hvis jeg mister min hardware wallet?

Når du køber en Ledger Nano S, så følger der et stykke papir med, hvor du skal skrive 20 forskellige ord ned. Disse ord fungerer som et slags password, hvis du endda måtte miste din hardware wallet, og har behov for at genskabe den på en ny. Dette stykke papir er derfor utrolig vigtigt at passe på, så vores råd er at du IKKE opbevarer det på samme adresse, som du opbevarer din hardware wallet, i tilfælde af brand, indbrud eller andet.

Ledger Nano S i praksis

Du sætter den til din computer (PC eller Mac), downloader det medfølgende software (se link i æsken) og herefter starter installationsprocessen.

Først skal du skrive de 20 ord ned til at genskabe din adgang på en ny hardware wallet, hvis du mister den (se sektionen ovenfor). Herefter vælger du en pinkode.

Når dette er klaret, så kan du installere deres Chrome Extensions, hvor de p.t. har en Bitcoin, Ripple og Ethererum wallet.

Når du har installeret disse er det utrolig nemt at overføre coins til at fra din Ledger Nano S. Der er en undtagelse, som er Ethererum delen. Du skal stadig bruge Chrome Extension’en, men for at få adgang til de mange varianter af Ethererum-baserede coins der eksisterer skal du bruge My Ether Wallet som kun bruges til Ethererum.
Her kan du så klikke på deres “få adgang med en hardware wallet” og herefter benytter du så deres website til at lave transaktionen, og godkende den på selve hardware wallet’en. Når du overfører penge, kan du se præcist hvilken adresse det på din hardware wallet, og checke om den stemmer med det du skrev ind på MyEtherWallet. Dette er din sikkerhed for at pengene ryger det rigtige sted hen.

Hvis du Google’r MyEtherWallet, vil du helt sikkert se at der har været hackerangreb på dem før, hvor mange mennesker blev snydt og fik stjålet deres coins. Dette kommer du ikke ud for med en hardware wallet, da måden de blev snydt på var at de loggede sig ind på en kopi af MyEtherWallet (en falsk), skrev deres secret key ind (hovednøglen til din bankboks) og så herefter tog hackerne deres penge.

Med en hardware wallet vil du aldrig komme til at fortælle din secret key til nogen. Alt foregår på hardware wallet’en, og du er dermed sikret imod den slags angreb. Det er dog altid utrolig vigtigt at sikre sig at den adresse der kommer frem på din Ledger Nano S stemmer med den adresse du vil sende til (check de første tal og numre, og de sidste).

Der findes også andre metoder til at gemme dine Bitcoins, Ethererum osv. på, men i praksis mener vi ikke at de er sikre nok, men eksempler på dem er en papirswallet (kan fåes på MyEtherWallet – men pas på!), Mobile wallets og endeligt den mere nørdede, nemlig fysiske mønter der er forseglet og som indeholder en secret key til en hel Bitcoin.